Llengües

 

Joel Moreno Codinachs

guitarrista - compositor

 Joel Moreno Codinachs Quintet

 

Quintet format originàriament a Barcelona el 2006 on el guitarrista català Joel Moreno Codinachs desenvolupa les seves composicions.

 

Joel Moreno Codinachs, guitarra

Jordi Santanach, saxo tenor

Alejandro di Costanzo, piano

Oriol Roca, contrabaix

Santi Colomer, bateria

 

 

 

 

 

 

 

El podeu trobar aquí:

 

 

 

 

 

 

I també a:

 

 

 

 

 

 

ELOGI DE LA NIT (per Martí Farré)

 

Un dels grans tòpics sobre el jazz és el que associa aquest gènere al submón de la nit, a caus ombrívols o a salons elegants, però sempre de nit, com si “la música de la sorpresa” no fos possible gaudir-la a plena solana. La nit i la ciutat són dos elements lligats al jazz, diuen, però “nit” i “ciutat” són també dues categories associades a tot tipus de música, a les moltes expressions de l'art de la musa Euterpe que escolta el guitarrista Joel Moreno Codinachs. A les notes del disc apunta que ho fa “en un ordre aparentment esquizofrènic.” Ho justifica apel·lant al resultat d'“una ment dispersa.” No és veritat, o no és del tot veritat: Joel Moreno Codinachs és, en tot cas, un melòman apassionat, com per altra banda ho acostumen a ser els noctàmbuls de debò.

 

La nit és tal vegada l'únic moment del dia en el qual no hi ha normes ni horaris, ni ordre ni concert —“concert”, enteneu-me, en l'accepció referida a l'“acord de coses disposades ordenadament per a un fi”—. No hi ha ordre però sí moviment: els noctàmbuls, inquiets com són de mena, acostumen a moure's; uns van d'una barra a una altra de la ciutat; d'altres són més aviat balladors, dansaires. Tots, però, porten a la sang un ritme estrany, tal vegada imperceptible, que els du a sentir-se amos del seu destí, lliures fins que arribi la indesitjada albada.

 

Joel Moreno Codinachs és un noctàmbul empedreït en la seva expressió més vitalista, és a dir, un magnífic observador de tot allò que s'esdevé quan es fa fosc i que molts associem a un munt de músiques diverses, ja sigui gaudint-les en el moment en què sonen o com a un record, proper o llunyà, de vetllades inesborrables.

 

A Songs for Midnight Dancers, l'esperat segon treball del seu quintet, Moreno Codinachs ens presenta un fresc extraordinari del món de la nit, de les seves nits, des de l'elegància, la melangia i el bon gust com a compositor, permeteu-me, charmant. Hi ha balades inquietants “Lament”, bluesos joganers “Old Place”, valsets “We Danced at Midnight”, descàrregues “Power Source”, evocacions “Out to Eat” i peces que conviden directament a ball en parella “The Slope”. És un homenatge als dansaires de mitjanit, als de la pista de ball i als equilibristes de barra fixa. Què?, ballem?

 

 

 

 

 

 

Aquí podeu veure vídeos de “Songs for Midnight Dancers” de JMC Quintet. Aquests clips van ser enregistrats en viu en un concert a la Sala Fènix de Barcelona el 20 de juliol de 2015:

 

 

    

 

 

    

 

 

 

 

Emergexit

 

L’any 2007 en Joel viatja a Nova York i torna a Barcelona dos anys més tard amb el disc “Emergexit” sota el braç, un recull musical de les experiències que viu en aquesta ciutat. Disc qualificat de tan ben construït com sorprenent, de melodies líriques i preciosistes, aconsegueix mantenir la tensió amb el risc i l’atenció amb el seu lirisme. Les peces que componen el treball són un dolç equilibri entre composició i improvisació.

 

"Emergexit" està gravat als estudis Systems Two de Brooklyn amb:

 

Joel Moreno Codinachs, guitarra

Jason Arce, saxo tenor i soprano

Itai Kriss, flauta

Wei Xiang Tan, piano

Clay Shcaub, contrabaix

Nick Anderson, bateria

 

El setembre de 2010 el disc “Emergexit” surt al mercat editat per la discogràca “Errabal” i en Joel reprèn l’activitat amb el seu quintet a Barcelona acompanyat de Jordi Santanach al saxo, Martí Ventura al piano, Pere Loewe al contrabaix i Oriol Roca a la

bateria.

 

Joel Moreno Quintet ha tocat al Casino de Granollers dins del Cicle de Jazz, Jamboree de Barcelona, Certamen de Jazz de Palma de Mallorca, Mas Sorrer dins del Festival de Jazz de Gualta entre altres. El tema “Octoblues” del disc “Emergexit” és seleccionat per al disc recopilatori “Jazz from Catalonia 2011” editat per Catalan! Arts    de L’ICIC.

 

 

 

Follow Joel Moreno Codinachs on: